Het verschil tussen een bagel en een broodje zit hem in het bakproces. Bagels worden namelijk eerst kort ondergedompeld in kokend water voordat ze in de oven worden gebakken. Dit zorgt voor de typische smaak. Daarnaast kost het maken van een authentieke bagel ongeveer 20 uur. Tegenwoordig sjoemelen steeds meer bakkerijen een
beetje, door brooddeeg in de vorm van een bagel in de oven te stomen. Hierdoor worden de bagels luchtig, maar dit is niet hoe het hoort. Echte kenners weten dat een bagel heerlijk stevig hoor te zijn, precies zoals wij ze serveren bij Tony’s!
Stap 1
Vormen
✻
“Hoe krijg je nu het gat in de bagel?”
– Door ze met de hand op een specifieke wijze te rollen!
Het deeg wordt feitelijk om de palm van de hand gerold en dan afgescheurd. Er wordt dus gevormd en geportioneerd tegelijkertijd.
Stap 2
Rijzen
✻
Na het vormen moeten de bagels eerst nachtje rijzen en koelen. Een goede bagel maken is daarom ook een lang proces.
Stap 3
Koken
✻
Door de bagels te dompelen in kokend water krijgt de bagel zijn typische textuur en “bite”. “Chewy” dient een bagel te zijn. Daarnaast trekt de mout in de bagel en zorgt voor meer kleur en glans bij het bakken.
Stap 4
Bakken
✻
De bagels worden nu eventueel bestrooid met bijvoorbeeld maan- of sesamzaadjes en gaan dan de oven in.
Zo krijg je dus de heerlijke authentieke NY City style bagel!